2011. június 10., péntek

Uborkaügy - Méhkerék visszavág :)

Közben az Index is elkezdett Méhkerékkel foglalkozni, úgy látszik, életrevaló népek laknak ott. Olvassátok el, érdekes:


Ezt írták nekem, gondoltam, közreadom, komolynak látszik. Hátha valakit érdekel. Az én uborkafogyasztásom úgyszólván elhanyagolható.:)


Biztosan hallottatok a médiából a zöldségtermelés körében kialakult hisztérikus helyzetről, ami egy egész ágazat ellehetetlenítését jelenti.
Konkrétan: Méhkerék Békés megyében, a román határ mellett található zsákfalu, melynek lakói a 70-es években uborkatermesztésbe fogtak. Jelenleg úgy áll, hogy a falu 1/3-a termelő, 2/3-a napszámos. Vagyis mindenki ebből él. Vagy csak élne, hiszen egyszerre lett mindenki munkanélküli. Ez se jó megfogalmazás, mert a munka megmaradt, csak a termelt uborkát nem veszik át a felvásárlók, mert visszaesett a zöldségfogyasztás a németországi uborkahiszti miatt.
Szóval ott tartunk, hogy napi 500 mázsa feletti mennyiség megy a szemétbe, s a bevételkiesés miatt egyre több termelő "húzza le a rolót".
A tegnapi elnökségin merült fel, hogy próbáljunk segíteni. Mi nagycsaládosok, nagyfogyasztóként érdemi mennyiséget tudnánk megvenni közvetlenül a termelőktől olyan áron, ami szokványosnak csupán töredéke, de a termelőket helyzetben tarthatja.
Egyeztetés alapján a következő ajánlatot kaptuk:
Tetszőleges mennyiségű friss uborka 10 kg-os tasakos kiszerelésben: 50 Ft/kg. (A TESCO-ban 69 Ft/db az ára, tehát kb. a 4-szerese, és nem a legfrissebb.) A szállítási költség, amennyiben kéritek, 70 Ft/km, mely a visszautat is magába foglalja, tehát a szokásos tarifa feléért viszik házhoz az ubit.
Egy ötlet: próbáljatok ingyen fuvart keríteni vállalkozóktól, önkormányzattól, cserébe felajánlva részükre is az olcsó terméket.
Ha létezik empátia és szolidaritás, meg kell mozdulnia az embereknek. Fogjunk össze, és segítsünk bajba jutott embertársainkon. A NOE elnökségének jóváhagyásával biztatlak titeket erre.
A méhkeréki kapcsolattartó Borszéki Benjámin. E-mail címe borszekibenjamin@freemail.hu Telefonszáma: 70/396-9665
Vári Feri


7 megjegyzés:

GhostGirl írta...

teljesen megértem őket,hiszen nem csak én is Békés megyei vagyok,de vannak olyan ismerőseim,akik ebből élnek,vagyis éltek volna az uborkahisztéria előtt.máris továbbítom édesanyámnak,tuti,érdekelni fogja :) köszönöm az infót

Belinda írta...

:)

Muzsi Attila írta...

Sajnálom őket, át tudom érezni az ilyen csapásokat. Mint akit több ilyen csapás érte, teljesen megértem őket. Sajnos ez még csak a kezdete a vállalkozások felszámolásának. Senki nem tudja mire készül ez a világ, egy biztos, mindezek nem véletlenül történnek.

Ledorka írta...

Megosztottam a FB-on. Mennyivel emberibb megoldás ez, mint szemétbe dobni az árut!

Huligánlány írta...

Borzasztó, hogy a média felelőtlensége milyen helyzetet teremthet... Fikciókat kész tényként tálalni, pár nap után "Jaj bocsi" visszavonni, új fikciókat beállítani, azt is visszavonni - mindenféle felelőségrevonás nélkül.. fel vagyok háborodva!
Én is megosztottam a face-n, hátha...

Piroska írta...

Egyetértek Muzsi Attilával! Ez valóban nem véletlen.
A cél: tönkretenni mindent és mindenkit! A KIS EMBER NEM EMBER,ha éhen hal se baj! :(

Belinda írta...

Teljesen egyetértek Huligánlánnyal, a média felelőtlenül dobálózik a szenzációkkal, ezzel egyrészt immunissá téve az embereket, már semmi sem elég megrázó, másrészt súlyos károkat okozva azoknak, akik éppen belekerülnek a szórásba.

A kis emberek tönkretételével kapcsolatban azt gondolom, hogy akik hatalmon vannak, mindig a kisember kárára nyomulnak. Meg kell védenünk magunkat, erre kipróbált módszerek vannak, csak eddig nálunk nem működtek. Össze kell fogni, és keményen védeni az érdekeinket, és nem azt várni, hogy majd a jó király megvéd. Sokadszor bizonyosodik be, hogy nem véd meg!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...