2009. december 13., vasárnap

Zöldségek a papírról
Hát erről aztán rengeteget lehet írni, az alábbiakat a Nők Lapja Caféból másoltam. Nem mondom, hogy spanyolviaszsúlyú ahaélményem lett tőle, már régóta alkalmazom ezeket az elveket. De a takarékos betűtípus új, le is fogom tölteni. (Félek, hogy a kifogyott patronomon ez sem segít majd:)


1. Jól gondold meg, hogy biztosan szükséges-e kinyomtatnod egy-egy mailt vagy dokumentumot. Ha muszáj nyomtatni, akkor lehetőség szerint használd a papír mindkét oldalát. Ha a patronon is szívesen spórolnál, telepítsd az ingyenes, Ecofont nevű takarékos betűtípust: ez nagyjából 20 százalékkal kevesebb tintát fogyaszt nyomtatáskor. Innen letöltheted: http://www.ecofont.eu/downloads_en.html

2. A háztartási papírtörlő praktikus, de nem igazán környezetbarát. Használj helyette szivacskendőt, szivacsot, illetve pamut konyharuhát és kéztörlőt.

3. Jegyzetpapírt vásárolni teljesen ésszerűtlen dolog. Mindig akad épp elég fecni, számlakivonat, szórólap, amelynek bármelyik oldalára fel lehet firkantani azt az épp fontos dolgot.

4. Ha iskolai füzetet veszel, keress olyat, ami újrapapírból készült. Egyre több írószerboltban találhatsz ilyet, de a Hulladék Munkaszövetségnél is érdeklődhetsz (http://www.humusz.hu/).

5. Legvégül minden papír a szemétben végzi, de nem mindegy, hogy melyikben. Ha mást nem is, legalább a papírhulladékot gyűjtsd szelektíven. Papírhulladékból kevesebb energia felhasználásával lehet ismét papírt készíteni, mint ha újabb fák kivágásával új papírt gyártanának.

+1. Hadat üzentem a papírszalvétának. Ezentúl csak ünnepi alkalmakkor (a karácsony ilyen:) teszem ki. A textilszalvéta lenne az igazi, de még nem szántam el magam. Lehet, hogy a tanácstalanul keresgélő vendégek okozta háziasszonyi trauma majd rávesz a használatára.:)

A humusznál találtam ezt a karácsonyi ötletlistát http://humusz.hu/sites/default/files/karacsony_final_Layout1.pdf
A csomagolásra majd még visszatérek.
Ha van a papírral (vagy a karácsonnyal) kapcsolatos ötleted, tedd közzé te is, vagy írd meg jegyzetként, hadd nőjön lista!

5 megjegyzés:

Monika írta...

Én nagyon örültem ennek a beírásodnak-is!
A humusz.hu az egyik kedvencem!
Rajta volt a listájukon,amit én is évek óta igyekszem megvalósítani: először azt csináltam,hogy cipődobozokat beburkoltam szép csomagolópapírral.Nem bonyolult művelet és így egyszerűbb is volt,meg szebb is.Nehéz nem kocka alakú ajándékot kockává varázsolni.:)
Tavaly varrtam néhány textilzsákot az ajándékoknak.Jó volt anyósoméknál ezt most ősszel viszontlátni.:)
A papírt eldobjuk,bár én évek óta összegyűjtöm,hátha jó lesz valamire,de sokkal nehezebb bármire is használni,mint az előzőket.
Köszi a humusz karácsonyi cikkét!!!!
Vászonszatyor pedig mindig van nálam és már előre szólok,hogy nem kérem a nylont.

Belinda írta...

Akkor már jóval előttem jársz a csomagolás zöldítésében, én eddig a csomagolópapírokkal és a papírszalagokkal művészkedtem. Ez a dobozcsomagolásos módszer nagyon vonzó, de már más terveket dédelgetek. Meglátjuk, sikerül-e megfelelő anyagokat találnom, és akkor előrukkolok velük:)

Zsófi írta...

Két ötletem van.

Az egyik a könyvtár.
Mikor egyetemre jártam, akkor napi látogatója voltam az egyetemi könyvtáraknak, viszont azóta hanyagoltam - egészen két hónappal ezelőttig. Az oka egyszerű: teljesen elleptek már a könyvek... Most reménykedem abban, hogy lelassul a folyamat.

A másikat pont ma láttam a TV-ben, a Dekon volt egy műsor, Biozone címmel. A műsorvezető újságokat összetekert (többet, olyan 7-8 centi vastagra) és készített belőle "fahasábot", ajtó-kitámasztót, sőt újságtartó-dekorációt.

A csomagoláshoz éredemes nem fényes, nem színezett papírt felhasználni. Ezt nyugodt szívvel lehet komposztálni, és még szabásmintának is jó...

Zsófi írta...

Egyébként az idén dobozokba csomagolok: egész olcsón sikerült beszereznem hosszúkás fémdobozkákat, az ajándékokat (amik egyébként szintén környezetbarátok) is sikerült belegyömöszölni...

Ezek - remélem - jók lesznek itt-ott: konyhában, íróasztalon.
Karácsony után posztolok majd mindent.

Belinda írta...

Jó ötletek (különösen a könyvtár tetszik, bár le kellene mondani az ágybanolvasásról, az olvasásközbennasimajszolásról és hasonlókról:). Kíváncsian várom a beszámolókat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...