2009. november 30., hétfő

Verjük félre a harangokat?!
Szombaton voltam egy előadáson, amely a Föld állapotáról szólt. Szándékosan vártam az ezzel kapcsolatos bejegyzéssel, hogy megemésszem a hallottakat, és pontosan tudjak fogalmazni. Egy asztrofizikus tartotta az előadást, aki elkötelezte magát a téma mellett, Hetesi Zsolt. Ha beütöd a nevét a Google-ba, jó pár találatot kapsz. Még annyit elöljáróban, hogy meglehetősen kábíthatatlan vagyok, sem politikusok, sem önjelölt próféták, sem a "küldd tovább 6 ismerősödnek" jellegű népköltészet nincsenek rám mérhető hatással.
Most azonban felkaptam a fejem. Abszolút korrekt, tárgyszerű, tömör és szenvedélymentes módon közölte velünk, hogy a következő 50 évben a nyugati, fogyasztói társadalomnak annyi, vele együtt a többi kultúra is pusztulásra van ítélve. Ennek oka a most használt nyersanyagok (olaj, gáz, de az urán is) kifogyása és az éghajlat súlyos, visszafordíthatatlan megváltozása, amit az utóbbi 200 évben kifejtett áldásos tevékenységünk okozott. A politikusok nem hajlandók érdemben foglalkozni a "problémával" (milyen nevetséges most ez a szó), erős nyomást gyakorolnak rájuk a vezető ipari hatalmak. Ehhez azért még hozzátenném, hogy milyen hatással lenne egy politikus népszerűségére, ha mondjuk csak minden második nap használhatnánk az autóinkat, vagy ha mondjuk újra csak minden 4. évben lehetne távolabbra utazni. Pedig ilyen drasztikus intézkedésekre lenne már szükség, mert a helyzet romlása az eddig elképzelt legrosszabb forgatókönyvet is alulmúlja.
Kiútként a kis közösségek erősítését, legfőképpen szemléletünk megváltoztatását jelölte meg, az oly sokat emlegetett "alulról építkezést". Nagy jövőt jósol a kézművességnek (azért ez nekünk jó hír:). Egyszerű, helyben termelt árucikkekre lenne szükség, hogy a szállítás, csomagolás, tartósítás stb. által gerjesztett környezetszennyezés csökkenjen. Az ipar és a kereskedelem szemléletét sem feltétlenül törvényekkel lehet megváltoztatni, ha mi nem vesszük meg a környezetszennyező árucikket, akkor nem olyat fognak gyártani. Rajtunk múlik!
Summa summárum, engem meggyőzött, és megpróbálom a saját kis környezetemet, "Belinda világát:)" zöldíteni egy kicsit, úgyhogy a továbbiakban találhattok majd ilyen tárgyú, zöld színű (de tényleg:) bejegyzéseket a blogomban.
Aki hallja, adja át (lécci:)!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...