2016. május 11., szerda

Táskák bárhol, bármikor, bárkinek! (Mintával!)

Öröm számomra, hogy végre egy magyar szerzőt mutathatok be a Cser Kiadó kiadványai kapcsán. Ő Kovács Nikolett. Lehet, hogy már ismeritek is, hiszen néhány évvel ezelőtt saját online magazint szerkesztett, a Kézimunkasulit. Közelebbről is megismerhetitek újraindult blogjában, ahol ismét „felvette a fonalat”, s amelynek szerepel  a címében a Kézimunkasuli is. A linkre kattintva meglátogatható.

Nikolett igazi mestere a kötés-horgolásnak, ám új kiadványában tudományának csak egy szeletét mutatja be. Azonban ez a szelet is igencsak változatos és számos darabbal büszkélkedhet.

 Íme egy krokodil (mi más?) a közkedvelt krokodilmintából  :O)



Már a címlap is sokat elárul a sokféleségről


De ne kerülgessük a lényeget! Nikolett táskákkal lepett meg minket, kis táskával, nagy táskával, horgolt táskával, kötött táskával, bulizós táskával, strandolós táskával, krokodilos táskával, méhecskés táskával, egyszóval minden igényt kielégítő táskákkal.
És ugyanilyen Gombóc Artúr-i felsorolást írhatnék a táskák készítési módjáról is, van mindenféle, egyszerű és profiknak való, kötős, horgolós. Mert valljuk be legalább így, egymás közt: maga az elkészítés ebben a műfajban a legnagyobb élvezet, az, hogy egy hordható, praktikus táska is lesz belőle, a bónusz az egésznek a végén.

Bármelyik képre vagy IDE kattintva elérheted a könyvet a kiadó honlapján.

Kedvencem a farmernadrágból készült táskát utánzó horgolt táska!


A szerző, Nikolett és a Cser Kiadó ajándéka: minta a dekoratív, szerintem fiúk által is használható, kötött oldaltáskához.


Hozzávalók
–          Safran fonal (160 m/50 g, 100 % pamut), menta, 200 g
–          Bélésanyag
–          Kötőtű, 4,0 mm-es
–          Horgolótű, 3,0 mm-es
–          Segédtű, 3 db
–          Merkelőtű
–          Gombostű
–          Varrótű vagy varrógép
–          Színtelen cérna (varrógéphez)
–          Műanyag táskacsat, szürke vagy kekiszínű, 6 x 4 cm-es, 1 db
–          Megfelelő színű fémcipzár, 35 cm-es, 1 db

Méret
–          Nyílás: 32 cm
–          Magasság: 63 cm
–          Fül maximális hossza: 100 cm

Alkalmazott pálcák
–          Kúszószemek
–          Rövidpálcák

Alkalmazott technikák
–          Lustakötés
–          Színén fordított kötés
–          Csavart minta
–          Rövidpálcákból álló sor

Nehézségi fok
Profi (Jelentősen megkönnyíti a munkát, ha nem készítünk zsebeket.)

Táska: Szedjünk fel 101 szemet, és kössünk 10 sort lustakötéssel. Dolgozzunk a 11. sortól a következők szerint: 10 f, 10 s, 10 f, 10 s, 10 f, 1 s, 10 f, 10 s, 10 f, 10 s, 10 f. Végezzük el a csavarást a 15. sorban, a 4x 10 s szemen, majd ezt 10 soronként ism. Szedjük segédtűre a 49. sorban a 11–40. és a 62–91. szemeket, szedjünk fel föléjük 30-30 új szemet, folytassuk a csavart mintát a következő sorával. Fogyasszunk a 77. sortól kezdve minden páratlan sor elején és végén 1-1 szemet a következők szerint: sor elején: 1 f, 1 s, 1 szemet fogyasztunk minta szerint fordított vagy sima összekötéssel, sor végén: 1 szemet fogyasztunk minta szerint fordított összekötéssel vagy áthúzással, 1 s, 1 f.

Hosszú pánt: Amikor már csak 13 szem van a tűn, kössük össze a középső két szemet minta szerint, hajtsuk félbe a munkát, és horgoljuk le a két tűről egyszerre a 6-6 szemet úgy, hogy öltsük a horgolótűt mindkét szembe, mintha kötőtű volna, majd horgoljuk le a 2 szemet egyszerre. Folytassuk horgolással, készítsünk 100 cm hosszúságú pántot. (Dolgozzunk oda-vissza rp-kkal, kezdjük a sorokat sorm-sal.) Dolgozzuk el a fonalat. Figyelem! A pántok szélességét igazítsuk a táskacsatok méretéhez!

Zsebszegélyek: Mindkét zsebnél készítsünk a segédtűn levő 30 szemre 10 sor lustakötéssel pántot. Fejezzük be a szemeket, varrjuk a táskához a szegély 2 oldalát. Dolgozzuk el a fonalat.

Zsebzsákok: Mindkét zsebnél szedjünk fel a szélszemekről 30 szemet a zsebnyílás felső szélén, kössünk 50 színén sima sort. Horgoljuk ksz-mel a szemeket egyenként a zsebszegély alatti sorhoz a hátoldalon (mint a hosszú pántnál), majd horgoljuk össze a zsebzsák két oldalát a hátoldalon. Dolgozzuk el a fonalat.

Rövid pánt: Készítsünk 6 lsz-ből lsz-sort, horgoljunk 10 cm hosszú pántot (mint a hosszú pántnál). Dolgozzuk el a fonalat.

Bélés: Vágjuk be az anyagot a hajtásig a nyílás beszegésekor a sarkoknál.
Figyelem! A béléshez legegyszerűbb a táskát 1,5 cm-es varrásráhagyással körülrajzolni még a hosszú pánt elkészítése előtt.

Összeállítás
Húzzuk rá a csat alsó részét az alsó pántra, középre, és hajtsuk félbe. A félbehajtott alsó pántot helyezzük kívülről az egyik rövidebb oldalra, az aljától kb. 6 cm-es távolságra úgy, hogy a három perem egymásra kerüljön, tűzzük oda. Hajtsuk össze színével befelé a zsákot, és horgoljuk össze a zsák alját és oldalát úgy, hogy odafogjuk az alsó pánt széleit is. Fordítsuk ki, varrjuk be a bélést és a cipzárt. A csat felső részét húzzuk rá a felső pántra.




2 megjegyzés:

király ildikó írta...

Nikolett táskákkal lepett meg minket, kis táskával, nagy táskával, horgolt táskával, kötött táskával, bulizós táskával, strandolós táskával, krokodilos táskával, méhecskés táskával, egyszóval minden igényt kielégítő táskákkal.

a Matula ikrek írta...

Szépek! :) A farmert utánzó meg igazán ötletes-vicces! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...